Kars

Kars’ın köylerinde gençler, Orta Asya’dan bu yana gelen ata sporu ciriti yaşatmak için çabalıyor. Ardahan, Erzurum ve Bayburt’taki diğer takımlarla müsabakalara katılan sporcular, biz fotoğrafçılar için kendi aralarında yarıştılar. Uçsuz bucaksız kar örtüsü, oynadıkları oyuna olağanüstü bir zemin oluşturdu. Birbirlerine fırlattıkları ‘cirit’ denen bir çeşit mızrakla karşı taraftaki rakibi vurmak öyle kolay değil. Hem ata hem atışa hakim olmak, dengeyi korumak ve isabetli atış gerekiyor. Bu arada oyuncu da gelecek atışlardan kendini korumayı başarmalı.

Çıldır gölü her kış donuyor. 80 cm ye yaklaşan buz tabakası, balıkçılara engel olmuyor. Kazma ve kürekle karlar açılarak daha önce serdikleri ağlardan çıkan en lezzetli balık sarı balık. Gölün etrafındaki aile işletmelerinde balık ve yöresel yemekleri tatmak mümkün.

Kars’ın merkezinde, tarihi yapılar günümüzde de ayakta. 1877 Osmanlı – Rus savaşı sonrasında 40 sene Rus hakimiyetinde kalan kent, bu döneme ait çok sayıda Baltık mimarisi yapıya sahiptir.

Ani antik kenti, 78 hektar gibi çok geniş bir alana yayılmış, çok azı ayakta kalmış binalardan oluşuyor. Ama tarihi eserler burası hakkında fikir verecek kadar ayakta. Ani’nin yanı başında Ermenistan sınırı var. Orta çağ boyunca, tarihi ipek yolunun Anadolu’daki ilk durağı olması ticari ve dini açıdan buranın önemini anlatır.

Fotoğraflar: Ramazan Emiroğlu

Yazı: Nilgün Yanık Emiroğlu