‘Keçileri Kaçırdık’ filmi ne söylüyor?
İnsanlık tarihimizde ilk evcilleştirilen hayvanlardan olan keçi, 1956 yılından itibaren ormanlara giremiyor, 2012 yılında onca zaman kaybından ve keçi nüfusunun azalmasından sonra bu yanlıştan dönülüyor. Bu belgeselle haksızlığa uğrayan, ‘günah keçisi’ ilan edilen keçiye itibarı iade ediliyor, zararlı bir hayvan olduğu algısını yıkılıyor. Bilimsel verilerle gerçekler ortaya konuyor.
Dünyada sağlıklı ve kaliteli beslenme bilincinin artmasıyla doğru orantılı olarak keçi ürünlerine talep arttı. Doğadaki en kaliteli otlarla beslenen, sadece temiz su içen keçinin ürünleri, sağlığına özen gösteren kitleler tarafından, aranan, yüksek fiyatına rağmen tercih edilen ürünlerin başında geldi. Geleneksel keçi yetiştiriciliği, hayvansal üretimin önemli bir parçası oldu. Keçi peyniri, keçi sütü, oğlak eti ne oldu da bu kadar kısa zamanda trend oldu?
Onları en iyi tanıyanlar yani çobanlar aracılığıyla ne kadar zeki, hassas, özgürlüğüne düşkün ve titiz hayvanlar olduklarını gözler önüne seriyor.
Keçi etinin, sütünün doğru politikalar ve pazarlama yöntemleriyle nasıl ‘ihraç’ ürün konumuna gelebileceğini tartışmaya açıyor. İzmir’in dünya mirası yarımadası Karaburun’un kıl keçilerini ya da yerel dilde ‘kara keçi’lerini havadan ve karadan görüntülüyor, muhteşem manzaralar eşliğinde ekrana taşıyor.
Araştırma – Yapım:
Yönetmen:
Kamera – Kurgu:
Senaryo:
Danışman:
Tanıtım Sesi:
Nilgün Yanık Emiroğlu
Ramazan Emiroğlu
Ramazan Emiroğlu
Nilgün Yanık Emiroğlu
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı / Prof. Dr. Zuhal Okuyan
Suha Çalkıvik
Filmin Türü:
Filmin Süresi:
Format:
Hedef Kitle:
Belgesel
34’35”
1920 X 1080p 25 Fps
12 / 70 yaş